VIBROSTOP REZGÉSCSILLAPÍTÓK

 

HIDROPLASZTIKUS REZGÉSCSILLAPÍTÓ GÉPALÁTÉT

 MAGYAR SZABADALOM!


Az ipar egyik alapvető problémája a mozgó alkatrészek által keltett,  valamint a gépekben öngerjedés útján keletkező rezgések csillapítása.

Cégünk szakemberei kifejlesztettek és szabadalmaztattak egy erre a célra alkalmas szerkezetet, melynek rendkívüli hatékonysága az új összetételű hidroplasztikus anyagból készült elemek alkalmazásának tulajdonítható.

Az általuk kikísérletezett és legyártott géptalp-alátét minden eddigi megoldásnál jobbnak bizonyult, főként a géptest és gépalap között terjedő rezgések csillapítását illetően. Igen széles rezgéstartományban (20-8000 Hz) eredményes.

Felépítését tekintve két mérettípus van, ezen belül 3-3 nagyságcsoport, ami egy-egy géptalp-alátét terhelhetőségét illeti. Rendkívül előnyös tulajdonsága a viszonylag egyszerű szerkezeti felépítés, ebből adódó alacsony ára-mely megközelítőleg 1/10-e a hasonló tulajdonságokkal rendelkező, más forrásból beszerezhető termékekének.

Alkalmazása lényegesen leegyszerűsíti egy adott technológiai sorrendben álló gépcsoport utólagos átrendezését vagy egyes gépek áttelepítését. Mindez annak köszönhető, hogy a VIBROSTOP gépalátétek alkalmazása feleslegessé teszi a géplábak alapcsavarok segítségével történő rögzítését. 

A - géptalp alátét összmagassága ///  T - gépalap talpvastagsága  ///  D - géptalp alátét átmérője ///  M - alapcsavar mérete  ///  H - gépalap és talajszint távolsága

Egy alapcsavarra eső súlyterhelés t M mm D mm H mm T max mm A mm
0,05                                     
- 0,5                            (cikkszám: 130101)
- 1,0                           
(cikkszám: 130102)
- 1,5                           
(cikkszám: 130103)
12
14
16
110 50 - 65 16
35
43
86
108
130
0,05 - 1,5                            (cikkszám: 130201)
- 3,0                           
(cikkszám: 130202)
- 5,0                           
(cikkszám: 130203)
16
20
24
150 70 - 93 55
62
79
152
166
188


Műszaki leírás

A rezgéscsillapító gépalátét öntöttvas házba beépített műanyag és különleges összetételű nyersgumi-keverék lemezekből van kialakítva. A nagyfrekvenciás rezgések csillapítását az egyedi (szabadalmaztatott) összetételű hidroplasztikus elem biztosítja. Az öntvényházba (1) beépített menetes hüvelybe (2) illeszkedik a menetes orsó (3), melynek segítségével rögzíthető a rezgéscsillapító géptalp-alátét a kijelölt géptalpra. A végleges rögzítés a gép vízszintbe állítása után anya-alátét (4) segítségével, az orsók jobbra-balra forgatásával történik. Egy célszerű alakú laprugópár (5) biztosítja a menetes hüvelyt a fészekben való elfordulás és elmozdulás ellen. Az egyazon géphez alkalmazható rezgés-csillapító gépalátétek száma azonos a gép rögzítéséhez felhasznált alapcsavarok számával. Alapcsavarok helyett menetes orsók kerülnek a megfelelő rögzítőfuratokba A két méretben készülő öntvényház, valamint hat orsóméret biztosítja az optimális méretválasztékot, ami az egyedi terhelhetőségi határok szempontjából nem elhanyagolható. A rezgéscsillapító gépalátétek viselkedését üzemi viszonyok között is tesztelték.

A diagram a VIBROSTOP gépalátét alkalmazásakor jelentkező fokozott rezgéscsillapítás mértékét szemlélteti Hz-ben kifejezve. K=1-nek véve a rezgéscsillapító nélkül mért állapotot, a jelleggörbe ábrázolja a különböző rezgéstartományokban mért csillapítási hányadost.

Felhasználási terület

Alkalmazható mindenfajta szerszámgéphez (eszterga, marógép, gyalu, köszörű stb. ,kovács-berendezések, faipari gépek, nyomdai és textilipari berendezések, különféle motorok, kompresszorok, ventillátorok, villamos generátorok, klímatechnika esetében, ahol eredetileg alapcsavar segítségével történne a berendezés rögzítése.

A rezgéscsillapító-gépalátét kiválasztása

A géptalp alátét-típus kiválasztása a felszerelendő gép összsúlyának és alapcsavarjai számának ismeretében lehetséges a táblázatban szereplő adatok felhasználásával.

Szerelés, beállítás

A géptalp alátétek rögzítését és a gép alaphelyzetének beállítását követően kb. kétheti üzemeltetés után célszerű utánállítást végezni. Ez idő alatt a betételemek szerkezetében létrejönnek bizonyos elváltozások, melyek biztosítják a fokozott rezgéscsillapító hatást.

Munkavédelmi előírások

A rezgéscsillapító gépalátét elektromos szigetelést is nyújt a talaj és a berendezés között, ezért a védőföldelést fokozott figyelemmel, a mindenkor érvényes érintésvédelmi és biztonsági előírások és szabványok előírásainak megfelelően kell elkészíteni.

Egyéb tudnivalók

A rezgéscsillapító gépalátét menetes hüvelyét és orsóját az alátéttel és anyával beszereléskor savmentes zsírral kell bekenni. A zsírozáson kívül egyéb utókezelés, karbantartás rendeltetés- szerű használat esetében nem szükséges. A gépen a beállított szintmagasság üzemelés közben max. 0,3 mm-es eltérést mutat. Az eddigi tapasztalatok minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy szabadalmunk, a VIBROSTOP rezgéscsillapító gépalátét hatékonyabb, és kedvező ára miatt gazdaságosabb az azonos rendeltetésű termékeknél.

Referenciaegységek gépműhelyünkben megtekinthetők.  


 

 

E-mail: metrumkft@ metrumkft.hu - metrumkft@ gmail.com - metrum@ metrum.axelero.net - Tel: (1) 261-2540 - Fax: (1) 261-7303